H απάντηση του πρωθυπουργού στον Γ Παπανδρέου για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και την ΔΕΗ

>> Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008


Κυρίες και κύριοι
Συμφωνούμε απολύτως στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση. Συμφωνούμε απόλυτα στη διαπίστωση ότι εξαντλούνται οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Η έγνοια, όμως, για όλα αυτά άρχισε μόλις το 2004. Συμφωνούμε απόλυτα και στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Αυτό είπαμε! Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζουμε μια νέα, δυναμική, εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική! Δίνουμε έμφαση στον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας, την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος.
Θυμίζω:
1ον: Υπογράψαμε σειρά διεθνών ενεργειακών συμφωνιών, που εντάσσουν τη Χώρα μας στον Παγκόσμιο Ενεργειακό Χάρτη.
2ον: H κατανάλωση φυσικού αερίου, σε τέσσερα χρόνια, αυξήθηκε στη Χώρα μας κατά 65% και φέτος θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2003.
- Μέσα στο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε επιπλέον 15 περιοχές.
- Μέχρι το 2011 το φυσικό αέριο θα φτάσει και στη Μεγαλόπολη, για να αντικατασταθούν παλαιές λιγνιτικές μονάδες.
3ον: Θεσπίστηκε το 2006 σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Προετοιμάστηκε και θεσπίζεται, μέσα στο χρόνο, Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
- Βάλαμε τα βιοκαύσιμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας.
- Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έφτασε από τα 435 MW στα 915 MW .
- Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υπερβεί τα 3.000 MW . Μόνο από τη ΔΕΗ θα ενταχθούν στο σύστημα πέντε νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, άνω των 600 MW .
Για όλα αυτά, πριν από το 2004 υπήρξε ελάχιστο ενδιαφέρον, ελάχιστη πρόνοια. Δεν υπήρξαν παρά μηδαμινές ενέργειες και έργα.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του λιθάνθρακα. Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ελλάδα, ως προς την εισαγωγή ενεργειακών πόρων, είναι από τις πιο εξαρτημένες χώρες στον Κόσμο. Μέχρι πρόσφατα, το ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας στηριζόταν, κατά βάση, στην εισαγωγή πετρελαίου, ενώ η ηλεκτροπαραγωγή βασιζόταν στις πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Όλοι ξέρουμε τις συνέπειες που είχε -και έχει- η έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Και, βέβαια, κανένας δεν αγνοεί ότι τα αποθέματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη εξαντλούνται μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας. Τέτοιες μονάδες, όμως, θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών στις μορφές ενέργειας, που μπορεί να συναποτελέσουν το μείγμα των πηγών ηλεκτροπαραγωγής. Πάντοτε, βέβαια, με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Θυμίζω ότι για την κατασκευή μιας μονάδας προαπαιτείται υπεύθυνη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Προπάντων, απαιτείται η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Επιβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη και έγκρισή της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία. Καμιά τέτοια έγκριση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί. Πληροφοριακά μόνο, επισημαίνω ότι μόλις πρόσφατα δόθηκε τέτοια άδεια στην Αγγλία, ενώ ανάλογες επενδύσεις ετοιμάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και θέλω να καταθέσω και μια Ερώτηση, που έχει κατατεθεί από Βουλευτές του κόμματός σας, σύμφωνα με την οποία, στην ουσία, παροτρυνόταν- εγκαλείτο αν θέλετε -η Κυβέρνηση, γιατί δεν έχει εντάξει τον λιθάνθρακα στον προγραμματισμό της.
Διαμαρτύρεστε για τις συνεργασίες που επεξεργάζεται η ΔΕΗ. Σέβομαι την άποψη. Ερευνήστε, όμως, ένα πράγμα: Ποιοί σας εισηγήθηκαν να κάνετε αυτήν την Ερώτηση και, κυρίως, γιατί; Και κάτι ακόμη: Όπως γνωρίζετε, με πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του κόμματός σας, η ΔΕΗ είναι από το 2001 εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Το Δημόσιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχό της, με ποσοστό 51%, αλλά το 39% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει.
Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η εταιρεία δεν διοικείται από την Κυβέρνηση. Διοικείται, σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις της
λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και όχι σε σκοτεινούς θαλάμους. Κάθε πρόταση εξετάζεται και αξιολογείται, υπεύθυνα από την ίδια την επιχείρηση. Και ρωτώ: Γνωρίζετε, έστω και μία περίπτωση σε όλη την Ευρώπη που μια μεγάλη επιχείρηση συνάπτει επιχειρηματική συνεργασία μέσα από διεθνή διαγωνισμό; Σήμερα, σε όλο τον Πλανήτη, τέτοιες επιχειρηματικές συνεργασίες αποφασίζονται και υλοποιούνται με αποφάσεις των Διοικήσεων, των Διοικητικών Συμβουλίων τους και όχι με κυβερνητική καθοδήγηση. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε και εμείς.
Η διοίκηση της ΔΕΗ διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της. Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εκπονήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή νέων σύγχρονων μονάδων 4 δις ευρώ. Εκσυγχρονίζεται το σύστημα παραγωγής με νέες προηγμένης τεχνολογίας και περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες, ενώ, παράλληλα, επιταχύνονται οι επενδύσεις στη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Δώσαμε στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να κατασκευάσει νέες μονάδες 800 MW . Της δίνουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσει νέες μονάδες, αντικαθιστώντας και αποσύροντας παλιές.
Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνει και την επέκταση της δραστηριότητάς της στην αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Θέλουμε μια ΔΕΗ ισχυρή, ανταγωνιστική, που να πρωταγωνιστεί, όχι μόνο στη Χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι η θέση μας. Και αυτή η θέση είναι ξεκάθαρη.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μόλις προ ολίγων λεπτών, είπα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Άρα, λέτε ανακρίβειες. Είπα ‘’εξετάζεται το ενδεχόμενο’’, Και, προφανώς, δεν είδατε και την Ερώτηση που έχουν καταθέσει οι δικοί σας συνάδελφοι, σύμφωνα με την οποία, ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα και ευθέως οι Βουλευτές σας μας εγκαλούσαν που δεν το είχαμε προχωρήσει. Σας είπα λοιπόν τους όρους με τους οποίους γίνεται αυτή η έρευνα.
Κύριε Παπανδρέου,
Δίνετε την εντύπωση ότι δεν ξέρατε τίποτε απ’ όσα γίνονταν και όσα δεν γίνονταν τον καιρό που το κόμμα σας είχε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου! Δίνετε την εντύπωση πως ούτε τώρα ξέρετε! Δεν ακούτε! Δεν σας λένε! Δεν μαθαίνετε!
Μόλις χθες, επέτρεψα από τη Ρουμανία, όπου υπογράψαμε μια ακόμη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια υπογράφηκαν δέκα διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που μετατρέπουν τη Χώρα σε διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εγκαινιάσαμε τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου. Και, βέβαια, προχωράει το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σας θυμίζω μόνο τη δική σας πρόβλεψη, ότι ‘’φάγαμε χαστούκι’’. Με τέτοια φρασεολογία και τέτοιες ανακρίβειες κάνετε αντιπολίτευση;
Έρχομαι τώρα σε κάτι γενικότερο. Επέστρεψα από τη Ρουμανία πιο νωρίς απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, καταθέσατε Ερώτηση. Είχα την ελπίδα ότι επιστρέφετε στην πραγματική πολιτική ατζέντα. Αλλά δεν σεβαστήκατε ούτε καν τον εαυτό σας. Εκτραπήκατε σε ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς. Ήρθατε για να προκαλέσετε θόρυβο. Να οξύνετε. Να πολώσετε. Δεν θα σας ακολουθήσω. Δεν ζημιώνετε μόνο το κόμμα σας. Με τη στάση αυτή ζημιώνετε και τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο.
Επεκταθήκατε σε αναφορές που δεν έχουν καμιά σχέση με την Ερώτησή σας. Δείχνετε πολιτική υποκρισία. Δείχνετε πως δεν νοιάζεστε για την ουσία των πραγμάτων, αλλά για να συνεχίσετε τις παραστάσεις εντυπώσεων. Δεν θα συμπράξω σ’ αυτά τα παιχνίδια. Και αυτό κρατείστε το καλά! Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Όλα τα ζητήματα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Σεβαστείτε το έργο της. Εμείς το διευκολύνουμε πάντα το έργο της. Σεβαστείτε τους θεσμούς. Οι πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί. Τίποτε δεν μένει στη σκιά. Τίποτε δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα στο φως.
Το είπα και θα το επαναλάβω: Δεν καταδικάζουμε κανέναν χωρίς στοιχεία. Δεν χαριστήκαμε, όμως, δεν χαριζόμαστε και ούτε πρόκειται ποτέ να χαριστούμε σε κανέναν. Όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται. Το αποδείξαμε πολλές φορές. Το αποδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια να έρθετε να μου κάνετε Ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην Ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια όμως εντυπώσεων δεν συμμετέχω, δεν παίζω.
Και, τέλος, μιλάτε εσείς για Εξεταστική Επιτροπή; Έλεος! Σας είπαν ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και εδώ αποτυγχάνετε. Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται; Κατηγόρησαν την Κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος. Η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει. Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

Δημοσίευση σχολίου

About This Blog

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP